Wójt Gminy Wymiarki ogłasza konkurs na stanowisko Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Wymiarkach.

Wymagania niezbędne stawiane kandydatowi:

1. wykształcenie wyższe oraz specjalizacja z zakresu organizacji pomocy społecznej zgodnie z art. 122 ust.1 ustawy z dnia 12 marca 2004r.o pomocy społecznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 930 ze zmianami);
  2. staż pracy: 5 lat, w tym minimum 3 lata w pomocy społecznej;
  3. znajomość regulacji prawnych z zakresu pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, postępowania wobec dłużników alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej, dodatków mieszkaniowych i energetycznych, ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, postępowania administracyjnego, kodeksu pracy, finansów publicznych, samorządu gminnego;
  4. stan zdrowia pozwalający na zatrudnienie na ww. stanowisku;
  5. brak skazania prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane  z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwa skarbowe;
  6. pełna zdolność do czynności prawnych i korzystania z praw publicznych.

Wymagania dodatkowe:

1. umiejętność kierowania zespołem pracowników;
  2. umiejętność skutecznego komunikowania się;
  3. umiejętność poprawnego formułowania decyzji administracyjnych;
  4. znajomość procedur i praktyka w zakresie pozyskiwania środków unijnych;
  5. mobilność, prawo jazdy kat. B.

Zakres zadań wykonywanych na ww. stanowisku :

1. Kierowanie działalnością Ośrodka Pomocy Społecznej oraz reprezentowanie go na zewnątrz.
  2. Realizacja zadań w zakresie pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, funduszu alimentacyjnego, dodatków mieszkaniowych oraz dodatków energetycznych, pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów i innych wynikających z przepisów prawa przekazanych do kompetencji i statutu jednostki.
  3. Organizacja pracy w OPS na poszczególnych stanowiskach pracy, zapewniająca sprawne wykonywanie zadań.
  4. Przestrzeganie dyscypliny  budżetowej przy ścisłej współpracy ze skarbnikiem  gminy    i   głównym księgowym OPS.
  5. Organizacja pracy socjalnej ośrodka pomocy społecznej.
  6. Nadzór merytoryczny nad pracą pracowników i kontrola dokumentacji prowadzonej przez pracowników.
  7. Analizowanie i ocenianie zjawisk powodujących zapotrzebowanie na świadczenia   z pomocy społecznej oraz kwalifikowanie do uzyskania tych świadczeń.
  8. Udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w trudnych sytuacjach życiowych osobom potrzebującym.
  9. Współdziałanie z instytucjami, organizacjami społecznymi, stowarzyszeniami, fundacjami oraz zakładami pracy w celu realizacji zadań społecznych.
  10. Sprawowanie nadzoru i odpowiedzialność za majątek OPS.
  11. Przygotowanie i składanie informacji i sprawozdań dotyczących funkcjonowania OPS.
  12. Pozyskiwanie środków pozabudżetowych, w tym unijnych.
  13. Wykonywanie innych zadań zleconych przez Wójta Gminy Wymiarki.

Oferta powinna zawierać następujące dokumenty:

1. CV wraz z numerem telefonu kontaktowego.
  2. List motywacyjny.
  3. Kopie dyplomów oraz innych dokumentów potwierdzających posiadane wykształcenie i kwalifikacje.
  4. Kopie świadectw pracy.
  5. Podpisane oświadczenie o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych, korzystaniu z pełni praw publicznych oraz braku prawomocnego skazania za przestępstwa umyślne ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe.
  6. Podpisane oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2016 r., poz. 922)”.
  7. Wypełniony kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie wg wzoru stanowiącego załącznik do niniejszego ogłoszenia.

Kserokopie złożonych dokumentów w ofercie muszą być poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem.

Warunki pracy:

1. Stanowisko: administracyjne, kierownicze.
  2. Wymiar czasu pracy: pełny etat.
  3. Miejsce pracy:  Ośrodek Pomocy Społecznej w Wymiarkach, 68-131 Wymiarki,          Strzelecka 1.
  4. Praca jednozmianowa.
  5. Praca przy komputerze.

Oferty należy składać lub przesyłać w terminie do: 9 czerwca 2017 r. do godz. 15-tej w sekretariacie Urzędu Gminy Wymiarki (pokój nr 4) lub na adres: Urząd Gminy Wymiarki , ul. Księcia Witolda 5, 68-131 Wymiarki,          w zamkniętych kopertach z dopiskiem: „Konkurs na stanowisko Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Wymiarkach.”

Aplikacje, które wpłyną do urzędu po wyżej określonym terminie, nie będą rozpatrywane.

Otwarcie ofert nastąpi komisyjnie w Urzędzie Gminy Wymiarki w dniu 12 czerwca 2017 r., o godz. 12-tej.

Bliższe informacje można uzyskać pod nr telefonu: (068) 360 40 45. Kandydaci zakwalifikowani do drugiego etapu oraz rozmowy kwalifikacyjnej, będą poinformowani telefonicznie o ich terminie. Lista kandydatów spełniających warunki formalne zostanie umieszczona na stronie BIP Urzędu Gminy Wymiarki  www.bip.wymiarki.pl .

Inne informacje:

W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej         i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych był niższy niż 6%.

Nabór przeprowadzi Komisja powołana przez Wójta Gminy Wymiarki. Z regulaminem naboru można zapoznać się w Urzędzie Gminy Wymiarki (pokój nr 4) lub na stronie BIP Urzędu Gminy Wymiarki  www.bip.wymiarki.pl .

Informacja o wynikach naboru zostanie umieszczona niezwłocznie po jego zakończeniu na stronie BIP Urzędu Gminy Wymiarki  www.bip.wymiarki.pl .

Dokumenty aplikacyjne osób biorących udział w naborze, których kandydatury zostaną odrzucone, będą odesłane w ciągu 30 dni od dnia zakończenia konkursu.

Wymiarki, dnia 30 maja 2017 r.

Wójt Gminy Wymiarki

/-/ Wojciech Olszewski